Po skanzene sprístupnia nevidiacim a slabozrakým aj hrad

14.05.2013 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 14. mája (TASR) - Po úspešnom sprístupnení Ľubovnianskeho skanzenu nevidiacim a slabozrakým v roku 2011 sa Ľubovnianske múzeum rozhodlo takéto služby poskytnúť aj na hrade Ľubovňa. Vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR, Vojenských lesov a majetkov SR, Občianskeho združenia Priatelia hradu Ľubovňa a Únii nevidiacich a slabozrakých sa táto myšlienka mohla zrealizovať.
"V rámci projektu boli pripravené popisné a sprievodné texty v Braillovom písme, vodiaca línia a bronzová maketa hradu Ľubovňa," informoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Vodiaca línia pre nevidiacich a slabozrakých sa na prvom nádvorí hradu Ľubovňa slávnostne sprístupní vo štvrtok 16. mája o 11. hodine. Na otvorení sa zúčastnia aj deti zo Spojenej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči.
"Hrad a skanzen v Starej Ľubovni sú ojedinelými kultúrnymi zariadeniami v rámci Slovenskej republiky, ktoré takého formy prezentácie kultúrneho dedičstva ponúkajú," zdôraznil Mikulík. Hrad Ľubovňa dal koncom 13. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III. V rokoch 1412–1772 bol v zálohu poľských kráľov, kedy ho spravovali poľskí starostovia.
 

Vyberte región